Publikacije
+381 34 310 129
info@ekoluka.com

Osnovna fizička i hemijska svojstva tečnog naftnog gasa.

Pod tečnim naftnim gasom (TNG) koji je u svetu poznat kao LPG (Liquefied Petroleum Gas) ili autogas podrazumevaju se tečni ugljovodonici,

odnosno propan (C3H8), butan (C4H10) i njihove smeše prema odgovarajućim standardima za TNG, kao i drugi tecni naftni gasovi čiji pritisak na temperaturi od 70 stepeni C nije visi od 31 bar, a gustina tečne faze na temperaturi od 50 stepeni C nije manja od 0,4 kg/dm3. Odnosno pod tečnim naftnim gasovima podrazumevamo ugljovodonike koji se pod specijalnim uslovima temperature i pritiska mogu pretvoriti u tečno stanje.

TNG je bezbojan, veoma zapaljiv, i eksplozivni gas, karakterističnog mirisa. Smeča propana i butana 1,9 puta je teža od vazduha, spada u grupu običnih zagušljivača jer svojim prisustvom istiskuje kiseonik. Nije otrovan već samo u veoma velikim koncentracijama ima lako narkotično dejstvo. Sa vazduhom stvara eksplozivne smeše koje se lako mogu zapaliti u prisustvu otvorenog plamena. Burno sagoreva oslobadjajuci ugljen dioksid i vodenu paru pri čemu se oslobadja velika količina toplote.Najviša tenperatura plamena sagorevanja smese propana i butana sa vazduhom je oko 1900 stepeni C. Granice eksplozivnosti smeše propana i butana su veoma male u odnosu na druge zapaljive gasove.

Granice eksplozivnosti u zapreminskim procentima gasa sa vazduhom za propan iznosi 2,1-9,5 a za butan 1,9- 8,5. Donja granica eksplozivnosti za smešu propan-butan (35-65) je 2 vol %, a gornja 9 vol %. To praktično znači da ako u prostoriji ili prostoru ima manje od 2% smese propana neće doći do eksplozije i ako postoji izvor paljenja.Isto tako ako u vazduhu ima vise od 9% ove mesavine gasova opet nece doci do eksplozije u prisustvu izvora paljenja zbog male koncentracije kiseonika.

Posto je smesa propana i butana gotovo dva puta teza od vazduha to se ovaj gas zadrzava na najnizim mestima.

TNG je za siroku potrosnju odorisan etilmerkaptenom, organskim jedinjenjem koje sadrzi sumpor, tako da se veoma male koncentracije gasa u vazduhu mogu identifikovati putem cula mirisa.Maksimalna dozvoljena koncentracija u radnoj okolini za propan iznosi 1800 mg/m3, a za butan 1900 mg/m3.

TNG se koristi kao pogonsko gorivo u industriji i domacinstvu , a poslednjih godina se sve vise koristi kao pogonsko gorivo za motorna vozila . Zato ga mnogi nazivaju autogas , i smatraju idealnim gorivom za pogon motornih vozila.

Kod autogasa oktanski broj je mnogo veci od oktanskog broja benzina,ima nizu tacku isparenja pa se bolje mesa sa vazduhom i ima siru granicu upaljivosti sto pre svega omogucava rad motora sa znatno siromasnijom smesom. Veoma znacajna prednost autogasa u odnosu na klasicna goriva je cinjenica da izduvni gasovi produkt sagorevanja autogasa znatno manje degradiraju zivotnu sredinu. Autogas je takodje i jeftiniji od benzina.

Ipak, bez obzira na na mnoge prednosti autogasa u odnosu na klasicna goriva, postoje mnoge neopravdane predrasude o i verovanja da je TNG opasno gorivo. Ono sto je tacno je da su manipulacija i distribucuja i uskladistenje TNG-a rizicniji i zahtevaju odredjene tehnicke mere kojih se mora striktno pridrzavati u odnosu na benzin i dizel gorivo.Primenom tih mera i poznavanjem karakteristika mesavine propana i butana i striktnu primenu mera bezbednosti u potpunosti se otklanja rizik.Radni pritisak u rezervoaru je u normalnim okolnostima samo nesto visi od pritiska u bojleru za toplu vodu. Rezervoari se prave po strogo specificiranim zahtevima u skladu sa evropskom regulativom R67.01, a debljina celicnog lima je 3 mm. Rezervoari su ispitani na znatno vise pritiske a postoje u sklopu sistema i sigurnosni ventili koji efikasno upravljaju prevazilazenjem mogucih rizika.

Prakticno je nemoguce postici koncentraciju autogasa od 2 do 9 vol% otvorenom prostoru gde se automobil krece kada je eksplozija gasa moguca. U slucaju sudara rezervoar je dovoljno siguran da pretrpi posledice udara-sudara i ostane neostecen za razliku od plasticnih i limenih rezervoara za benzin.Ako se osteti instalacija za benzin, ovo veoma isparljivo i zapaljivo gorivo nesmetano istice za razliku od autogasa, jer postoje ugradjeni ventili sigurnosti koji ce spreciti isticanje gasa u slucaju ostecenja cevovoda za gas od rezervoara do motora.

Eksplozivna smesa autogasa i vazduha moze se stvoriti u malim zatvorenim prostorima u koji se parkiraju vozila ili se odrzavaju vozila koja koriste autogas kao pogonsko gorivo.Ovo se posebno odnosi na male neprovetrene posebno podzemne garaze.Ova opasnost se uspesno otklanja otvorima za prirodnu ventilaciju i ostalim merama koje su predvidjene.

NOVOSTI

Novi uređaj LSI-10 ECO

EKOLUKA-KEY d.o.o predstavlja novi autogasni uređaj prvenstveno namenjen za aftermarket (AM) konverziju pod imenom LSI-10 ECO i novi softver za upravljanje ovim uređajem, pod nazivom PLUS MAX 2010.

Novi uređaj namenjen je za konverziju motora sa 3 ili 4 cilindra i snage do 135kW.

Osnovne komponente uređaja:

 • Gasni injektori modularnog tipa koji svojom konstrukcijom omogućavaju izuzetno laku montažu čak i kod najnepristupačnijih motora
 • EUJ (elektronska upravljačka jedinica) LC02 - u sastavu ovog kompleta je poznata upravljačka jedinica LC02 sa modifikovanim hardverom, koji je prilagođen novim injektorima i novom softveru.
 • Novi software PlusMax 2010: - novi software je namenjen za rad sa upravljačkom jedinicom LC02 i novim hardverom LSI-10.

Odlikuje ga:

 • Softver na srpskom jeziku;
 • Minimalni hardverski zahtevi za instalaciju i korišćenje softvera;
 • Ergonomski interfejs(vrlo pristupačna i lako uočljiva “grafika” programa);
 • Veliki broj funkcija i strategija ubrizgavanja,snimanja podataka,analize i drugo;
 • Visok nivo automatizovanosti i velike mogućnosti manuelnog podešavanja;
 • Automatsko apdejtovanje sa svakim pokretanjem programa (neophodna internet-konekcija);
 • Integrisana pomoć i uputstva ;
 • Speech machine”- mogućnost glasovnog komandovanja

EKOLUKA KRAGUJEVAC

EKOLUKA-KEY d.o.o,
Tel: +381 34 310 129
Tel: +381 34 310 141,
PIB 101041155
34000 Kragujevac, Kneza Mihaila 278

EKOLUKA BEOGRAD

EKOLUKA-KEY d.o.o PJ BEOGRAD,
Tel: +381 11 3860 163
Tel: +381 62 288 912,
11000 Beograd, Ozrenska 66